דף הבית / בלוג / ירידה בזיכרון

ירידה בזיכרון

ירידה בזיכרון- ביומיינד;

תוסף תזונה לשיפור הזיכרון

"פתאום שכחתי את שם החוקר"

בחודש שעבר העברתי הרצאה בנושא פסיכולוגיה ארגונית. לא משהו יוצא דופן, בתקופה האחרונה יש לי 2-3 הרצאות בשבוע, זמנים טובים. אחרי הקורונה אנשים מתפנים לנסות לסדר את החיים והעסק שלהם מחדש. אבל בהרצאה הזו נשבר מבחינתי גב הגמל.

כבר תקופה ארוכה שאני מרגיש שחלה אצלי ירידה בריכוז. בהתחלה אלה היו מצבים נדירים של שכחת מילים ושמות, קורה לכל אחד. עם הזמן התדירות הלכה ועלתה, ושמתי לב שמשך הזמן שלוקח לי להיזכר במילה האבודה הולך ועולה.

לפעמים יום שלם, לפעמים אני בכלל לא מצליח להיזכר עד שאני מתייאש ומחפש בגוגל. אבל בהרצאה האחרונה, שדווקא עברה מעולה, כשאחד הסטודנטים שאל אותי שאלה בסוף ההרצאה לגבי מחקר מסוים, שכחתי את שם החוקר שרציתי לדבר עליו.

יצאתי מזה, תיארתי משהו כללי וסביר שהסטודנטים כלל לא שמו לב, אבל אני חזרתי הביתה בתחושת מועקה כבדה. דיכאון של ממש והרגשה שמשהו לא בסדר.

לאט לאט התחילה להתגנב גם חרדה – האם אני מתחיל תהליך של דמנציה? אולי חס וחלילה סימנים ראשונים של אלצהיימר?

התחלתי להיזכר בכל המצבים של שכחת מילים בחודשים האחרונים, בכל הפעמים שבהם הלכתי לחדר השני ושכחתי מה רציתי לעשות שם, בכמות הזמן שאני מבזבז בחיפוש אחר משקפי השמש שלי, וחיברתי הכל לעייפות הגדולה שאני מרגיש בחצי השנה האחרונה.

החלטתי לפנות לרופא המשפחה ולשאול אילו בדיקות אני צריך לעשות.

כדורים לשיפור הזיכרון? זה עובד?

הגעתי אל רופא המשפחה קצת סקפטי, הרי אין תרופה לירידה בריכוז ובזיכרון. אז ראשית, רופא המשפחה הרגיע אותי שאני לא הופך להיות דמנטי מחר. סביר שיש אצלי ירידה קוגניטיבית של הגיל, נפוצה מאד לאחר גיל 50, שמתבטאת בקושי בשליפת מילים או שמות, ירידה בזיכרון לטווח קצר, הפרעה בריכוז ולרוב נלווית אליהם גם תחושת עייפות. הכל אני.

לאחר בדיקה גופנית מקיפה, שאלון וכמה בדיקות דם, המליץ הרופא על כמה שינויים באורח החיים, ובהם תזונה ים תיכונית בריאה יותר, פעילות גופנית ותוסף תזונה שהוא למעשה כדורים לשיפור הזיכרון.

אני אדם משימתי ויצאתי לתחקיר מקיף באינטרנט, ואכן גיליתי שיש מגוון של כדורים לשיפור הזיכרון, שפועלים בצורות שונות. לראשונה נתקלתי במונח פוספטידיל סרין, שהוא חומר הגלם העיקרי שבונה את תאי המוח וחיוני לתפקודם התקין.

פוספטידיל סרין נמצא אמנם בתזונה אבל בזמינות נמוכה, לעומת זאת גיליתי שהוא נמצא בריכוז גבוה בתוסף תזונה STAY IN שהוא כמוסות לשיפור הזיכרון.

בנוסף מכילות הכמוסות ויטמינים שחיוניים לתפקוד המוח ותרכובת בשם אלפא ג'י פי סי שמשפרת תפקודי חשיבה וזיכרון. למרות שאני אדם שבדרך כלל לא לוקח תרופה, ויטמינים או כמוסות משום סוג, החלטתי לנסות לקחת כמה כדורים של STAY IN, להזיק זה לא יכול…

הזיכרון השתפר, העייפות נעלמה

השיפור היה מהיר הרבה יותר משחלמתי. כבר לאחר שבועיים שנטלתי כדורים מדי יום, הרגשתי שיפור בזיכרון, פחות שכחה של מילים ובעיקר ריכוז גבוה יותר. הרגשתי שיכולות הביצוע הקוגניטיביות שלי חוזרות לעצמן, כמו לפני עשר שנים ויותר, וההפתעה הגדולה ביותר היה העייפות שנעלמה.

חזרתי להרגיש חיוני ורענן, צניחות האנרגיה של שעות הצהריים נעלמו ותחושת החיות חזרה. במקביל התחלתי להקפיד על תזוה בריאה יותר והרגשתי שאיכות החיים עולה פלאים.

לא האמנתי שתוסף תזונה יכול לחולל כזה אפקט, וללא כל תופעות לוואי. מאז אני לא זז בלי כמוסות הפלא שלי, גם לחופשה האחרונה לקחתי אותן.

לאור הצלחת הכמוסות המלצתי גם לאשתי להתחיל לקחת כדורים, ובתוך כמה ימים גם היא התחילה להרגיש שיפור בזיכרון וירידה בעייפות, ומאז היא לא מפסיקה להודות לי ולומר כמה צדקתי. וזה כבר רווח נקי.    

האם נטילת ויטמינים משפרת את הזיכרון והריכוז?

  1. ויטמין B6 חסר בויטמין B6 יכול להתבטא באנמיה, עייפות, הפרעות עצביות, סחרחורות ועוד. הוא יכול לבוא לידי ביטוי גם במצב רוח לא מאוזן, דיכאון או חרדה.
  2. פולאט – חסר בפולאט יכול להתבטא בעיקר באנמיה. סימנים המעידים על מחסור יכולים להיות עצבנות, קשיים בזיכרון, קושי בייצור חלבון, קוצר נשימה, עייפות.
  3. ויטמין B12 – חסר בוויטמין B12  – עלול לגרום לאנמיה, פגיעה בתיאבון ותחושה של חולשה ועייפות. בנוסף, זה יכול לגרום לדיכאון, הפרעות שינה, זיכרון לקוי, בעיות חשיבה, הפרעות קשב וריכוז וירידה כללית בתפקוד הקוגניטיבי.
  4. רודיולה רוזאה– נראה שהרודיולה רוזאה יכול להגן מפני רמות גבוהות של הורמון הלחץ קורטיזול, ולשפר מצבים של עייפות הנקשרת ללחץ נפשי מתמשך.
  5. פוספטדיל סרין – יתרונות פופסטידיל סרין בכך שהוא מרכיב חיוני במיוחד שעוזר בתחזוקת תאי הגוף, ובהקשר לתפקוד מוחי הוא ידוע כמשפר תפקודים קוגניטיביים, למידה, ריכוז ושיפור הזיכרון
  6. אצטיל ל-קרניטין – מחקרים מראים כי חומצת אצטיל-ל-קרניטין פועלת כנוגדת חמצון במוח, מייצבת את קרומי התאים, משפרת את ההולכה העצבית, מסייעת בסילוק פסולת מהתאים, ומעלה את ייצור האנרגיה בתאי המוח.
  7. alpha gpc -אלפא-GPC עשוי לשפר את הסימפטומים של מצבי דמנציה מסויימים, כולל התנהגות, מצב רוח וכישורי חשיבה. בנוסף נמצא כי נטילת תוסף תזונה המכיל אלפא GPC עשוי לתרום לשיפור הזיכרון וכישורי חשיבה ולמידה.