דף הבית / בלוג / זיכרון לטווח הקצר

זיכרון לטווח הקצר

BIOMIND - זיכרון לטווח הקצר - BIOMIND

כמה הוא משמעותי לחיי היומיום שלנו והאם בכלל אפשר לשפר אותו?

או במילים אחרות: איפה חניתי?

זיכרון לטווח הקצר הוא אחת מהיכולות הקוגניטיביות הכי בסיסיות ויומיומיות שלנו. וכמו יכולות בסיסיות אחרות שיש לנו – אנחנו מתחילים לשים לב אליהן רק כשמשהו משתבש..

מהו זיכרון לטווח קצר ואיך בעצם הוא עובד?

מכירים את הקופה המהירה בסופר? אז הזיכרון לטווח קצר עובד קצת כמוה. הוא יכול להכיל 5-9 מוצרים, והוא זז מאוד מהר. הוא שומר לנו על האינפורמציה שאנחנו צריכים ומארגן לנו את המידע שאנחנו קולטים מהסביבה כאן ועכשיו, מבדיל בין טפל לעיקר, את מה שחשוב הוא מעביר לכספת, שהיא הזיכרון לטווח ארוך שלנו, ואת מה שלא- פשוט מוחק.

ודי מהר.. 😊 הספרות המקצועית מדברת על פרק זמן של כ- 18 שניות.

איך משפיע הזיכרון לטווח קצר על איכות החיים שלנו?

כולנו שוכחים לפעמים איפה שמנו את המשקפיים, מה אכלנו אתמול לצוהריים ואפילו איזה יום היום. לרוב זה נגמר בחיוך משועשע. אבל אם שאלתם את עצמכם איך זיכרון לטווח הקצר קשור ליכולת קוגניטיבית, מספיק להציץ בדוגמאות האלה כדי להבין עד כמה הזיכרון לטווח הקצר משחק תפקיד מרכזי בתפקוד היומיומי שלנו ובאיכות החיים שלנו.

מה ההבדל בין זיכרון לטווח הקצר וזיכרון לטווח הארוך?

האמת היא שבספרות המקצועית קיימים כל מיני סוגי זיכרון שונים. המוח שלנו משקיע בתחום הזה הרבה משאבים, כיוון שכפי שכבר הראנו לכם- לזיכרון יש השפעה כמעט על כל היבט בחיי היומיום שלנו. 

ההבדל המהותי בין זיכרון לטווח הקצר לבין זיכרון לטווח הארוך הוא באופי המידע שאותו אנחנו רוצים לעבד. זיכרון לטווח הארוך עוסק יותר בתפיסות עולם, בחוויות, במיומנויות וידע שנרכש לאורך זמן, בזכירת עובדות וידע כללי, בפעולות יומיומיות קבועות (כמו איפה אני גר..). ככל הידוע אין לו הגבלה של מקום או של משך זמן.

זיכרון לטווח קצר שומר על יכולת ההתמצאות שלנו, על כל ההיבטים שלה, כאן ועכשיו.

קצת כמו ההבדל בין צלחת פסטה לכפית סוכר..

כל אחד מסוגי הזיכרון שלנו ממוקם במקום אחר במוח, כל סוג ממלא פונקציה אחרת ויש לו תפקיד שונה במערך הקוגניטיבי הכללי.

מה קורה ליכולות הזיכרון שלנו כשאנחנו מתבגרים?

ככל שאנחנו מתבגרים, היכולות הקוגניטיביות שלנו מאבדות לאט לאט אחוז מסויים מחדותן וזריזותן, וזה טבעי. אבל השינוי הזה הוא לא אחיד ולא מורגש אותו דבר אצל כולם.

אנשים בריאים, שהקפידו על תזונה נכונה, אורח חיים מאוזן ורגוע, שינה סדירה וחיי חברה מהנים, לרוב לא יסבלו כל כך מאיבוד היכולות הללו, במיוחד אם הם מקפידים על תחזוקה שוטפת של התפקוד המוחי – כלומר יאתגרו את עצמם במשימות קוגניטיביות, ימשיכו ללמוד ולהעשיר את עצמם בדברים חדשים ו/או יקפידו לקחת תוספי תזונה מתאימים. (>>אפשר להוסיף לינק פנימי למאמר "11 הרגלים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון").

וכמו עם כל דבר אחר בחיים – ככל שאנחנו עולים בגיל, כך חשובה יותר התחזוקה..

אז איך ניתן לשמר את הזיכרון לטווח הקצר?

אם אתם בני חמישים ומעלה, מומלץ להתייחס ליכולות הקוגניטיביות שלכם, ובמיוחד לסוגי הזיכרון השונים ממש כמו שאתם מתייחסים לעציצים שלכם במרפסת. חשוב לשים לב שאתם מזינים את הזיכרון שלכם בחומרים המיטיבים איתו, ומאפשרים לו לשגשג ולפרוח. כן. זה אפשרי. גם בגילכם!

מכירים את הכמוסות שלנו לשיפור ושימור היכולות הקוגניטיביות ושיפור הזיכרון? אז הן דואגות בדיוק לזה..

נכון שבגיל מתקדם כבר קשה יותר לשנות הרגלים ולהתחיל לחיות בצורה אחת לגמרי מהדרך בה התנהלנו עד עכשיו. אבל מומלץ מאוד, בעיקר עכשיו, להתחיל צעד צעד, ולפעול לשימור ואפילו לשיפור היכולות הקוגניטיביות שלכם, שהן בעלות השפעה מכרעת על איכות החיים שלכם.

תתחילו במה שהכי קל לכם, והמשיכו משם.

רוצים לשמור על אורח חיים בריא? הכירו את הכמוסות לשיפור הזיכרון

לשימור ושיפור הבריאות הקוגניטיבית – חדות המחשבה, זיכרון, ריכוז ושימור האנרגיות.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם