דף הבית / בלוג / היתרונות והחסרונות של תוספי תזונה

היתרונות והחסרונות של תוספי תזונה

היתרונות והחסרונות של תוספי תזונה

או בקיצור: מאיפה נשיג עכשיו תמצית שורש רודיולה רוזאה?

צמח הרודיולה רוזאה גדל באזורים מאוד מסויימים באסיה, בעיקר בצפון סין. כבר מאות שנים נוהגים התושבים המקומיים להשתמש באבקה המופקת מהשורש שלו כתרופה לכל מיני סוגי תחלואה, וגם לשיפור מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי.

באזורים אחרים בסין, נהגו התושבים להפיק תמצית ויטמין A מצואת עטלפים על מנת לשפר את הראיה שלהם..

בעולם המערבי קצת קשה (שלא לומר לא ממש מקובל) להניח את היד על שורש רודיולה עסיסי, או לגדל כמה עטלפים רק בשביל ויטמין A, וכך בהדרגה התפתחו להם תוספי התזונה..

מהם תוספי תזונה בעצם?

תוסף תזונה הוא מוצר הנמכר בצורה של כמוסות, טבליות, משקאות או צורות אחרות, המכיל ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן, רכיבים צמחיים או רכיבי תזונה אחרים שמטרתם לספק למשתמש חומרים חיוניים החסרים או לא מספיקים, בדיאטה הרגילה. יש תוספי תזונה שמומלצים לציבור מסוים, כגון צמחוניים, תינוקות, נשים בהריון, אנשים מבוגרים וכדומה.

תוספי תזונה אינם נחשבים לתרופה. הם מיוצרים במפעלים ייעודיים ונדרשים לקבל אישור שיוצרו בתנאי ייצור נאותים (GMP). בין התוספים הנפוצים ניתן לציין ויטמינים ומולטי וויטמינים, מינרלים, ברזל, חומצה פולית, פרוביוטיקה, חומצות שומן כגון אומגה 3, תוספי תזונה טבעיים המומלצים ברפואה האלטרנטיבית, ותוספים ייעודיים לאתלטים.

שוק תוספי התזונה מגלגל עשרות מיליארדים של דולרים בשנה, ונכון לסקרים האחרונים כמעט כמחצית מהאוכלוסייה נוטלת תוסף תזונה זה או אחר באופן יומיומי.

תוספי התזונה הבסיסיים אותם ניתן למצא בשוק היום הם:

ויטמינים – אלה הם חומרים אורגניים החיוניים לתפקוד תקין של הגוף. הגוף שלנו אינו יודע ליצר אותם בעצמו ולכן חייב לקבלם מהתזונה או ממקור חיצוני אחר. לדוגמא ויטמין C, ויטמין B1.

מינרלים – יסודות כימיים שגם הם חיוניים לתפקוד תקין של הגוף. גם את המינרלים חייב גוף האדם לקבל מהתזונה או ממקור חיצוני אחר. לדוגמא ברזל, אבץ, סידן.

חומצות אמינו – אלה הן אבני הבניין של החלבונים. כל חלבון בגופנו הוא למעשה שרשרת של חומצות אמינו. הגוף מפרק את החלבון שמגיע מהתזונה לחומצות אמינו ובונה מחומצות האמינו שקיבל חלבונים חדשים בעלי מבנה המתאים לצרכיו. דוגמא לחומצות אמינו: ל-קרניטין, ליזין.

חומצות שומן חיוניות – כלומר – שומנים בלתי רווים. שומנים בלתי רוויים חיוניים לתקינות פעולות פיזיולוגיות רבות בגוף. דוגמא: אומגה 3, אומגה 6, שמן פשתן.

בנוסף לקבוצות החומרים האלה, קיימים כידוע בשוק תוספי תזונה נוספים כמו פרוביוטיקה (תוסף המכיל חיידקים ידידותיים השוכנים במערכת העיכול), סיבים תזונתיים, אנזימי עיכול ועוד.

קבוצה נוספת של תוספי תזונה היא תוספי התזונה הייעודיים המכילים מספר רב של מרכיבים ומטרתם לתמוך בבריאותם של קבוצות מסויימות באוכלוסיה, מהיבטים שונים.

מהם היתרונות בנטילת תוספי תזונה בצורה יומיומית?

כמות – הם מספקים את הכמות הנדרשת והמומלצת של החומרים החיוניים לנו. אנשים הסובלים ממחסור או דילול כלשהו בחומרים מסוימים החיוניים לתפקוד מערכות הגוף, בין אם זה בעקבות מחלה כלשהי, גיל, דיאטה מסוימת, נטילת תרופות או בעיה בספיגה, יכולים לדעת שהם משלימים את החוסרים באמצעות הכמוסות. בנוסף, קיימים כל מיני ויטמינים ומינרלים שעל מנת לקבל את המינון היומי המומלץ מהם, יהיה עלינו לאכול כמויות גדולות ובלתי אפשריות מירק או פרי מסוים. נטילת כמוסה אחת קטנה יכולה לפתור לנו את הבעיה הזאת..

גיל – תוספי תזונה ייעודיים מתאימים לקבוצות גיל מסויימות. בעיקר מעל גיל 50, יגוע כי ספיגת החומרים בגוף מתחילה להפגע. נטילה של כמוסות המותאמות לגיל ולייעוד שלהן מהווה תמיכה קבועה למעכות ושומרת על מצב מאוזן, גם של חומרים שהגוף מתקשה יותר לעכל או לספוג.

זמן – אורח החיים הפעיל והאינטנסיבי של העולם המודרני לא מאפשר לרובנו להקפיד הקפדה יומיומית ועמוקה על התזונה שלנו ובמיוחד על שמירה מאוזנת של צריכה של כל החומרים החיוניים לתפקוד היומיומי שלנו. נטילת תוספי תזונה שומרת על כך שלא נפתח חוסרים.

אוכלוסיות בסיכון – גורמים רבים שהם מעבר לתזונה יכולים להשפיע על רמת הוויטמינים והמינרלים בגוף. אנשים שמעשנים או שותים אלכוהול וקפה בכמות גדולה, אנשים שחשופים לרמות מתח גבוהות או למצב של חוסר שינה, שעוסקים בפעילות גופנית מוגזמת או חשופים לגורמי זיהום – כל אלה וגורמים נוספים עשויים להשפיע על צריכת וספיגת חומרים חיוניים בגוף.

מודרניזציה – העולם המודרני הביא לנו הרבה שיפור ונוחות באיכות החיים, אבל לא רק. מזונות מעובדים, תנאי גידול באיכות נמוכה ושימוש בחומרים כימיים מביאים לכך שהמזון שלנו מאבד הרבה מהערך התזונתי שלו.

מניעת מחלות – מחקרים הוכיחו כי נטילת תוספי תזונה מתאימים ונכונים עשויים למנוע התפתחות של מחלות מסויימות, כמו גם לשפר מצב בריאותי כללי, רמות אנרגיה, מצב רוח ותפקודים קוגניטיביים.

מהם החסרונות?

שילובים מסוכנים – נטילת תוספי תזונה בלי התייעצות עם רופא או רוקח עשויה להיות מסוכנת, בעיקר אם אתם לוקחים תרופות נוספות באופן קבוע. השילוב בין החומרים שבתוספים לבין תרופות מסוימות יכול לפגוע במערכות מסוימות בגוף ולגרום לבעיות בריאותיות, לעתים חמורות ביותר.

עודפים – חסרון נוסף הוא האפשרות להיווצרות עודפים מוגזמים בוויטמינים מסוימים, מה שיכול להיות לא בריא. ישנם ויטמינים אותם הגוף מסוגל לאזן באופן טבעי, גם אם צרכנו מהם כמות גדולה, אבל ישנם ויטמינים אותם הגוף לא מסוגל לפנות.

חוסרים – כן, יכול להיות מצב שדווקא בגלל השאננות שלנו, ונטילת כמוסות באיכות נמוכה – יכול להיות מצב שנפתח חוסרים.

שאננות – נטילת תוספי תזונה אינה מהווה תחליף לשמירה על תזונה בריאה, פעילות גופנית ואיכות חיים תקינה. יש להמשיך לשאוף לאורח חיים בריא, תקין ומאוזן, גם אם אתם משלימים ומתגברים את הבריאות שלכם בכמוסות של תוסף תזונה כלשהו.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם